Het seizoen 2018-2019

Al enkele weken zijn de repetities aan de gang voor het nieuwe seizoen.

Limburg 1914 1918 logo medium

De eerste productie kadert in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. 'Petrus en den doodendraad' is een tragisch liefdesverhaal, van de hand van Guido Van Meir. De oude Petrus verblijft in een bejaardentehuis en krijgt bezoek van Sofie, een vrijwilligster. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij meer weet over de rol van Petrus in een passionele vete die zich afspeelde tijdens WO I. Dat de 'dodendraad' daarbij een rol speelde, komen we gaandeweg te weten. Tijdens WO I werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draadversperring. Bij iedere voorstelling voorziet Het Hasselts Toneel een korte inleiding waarbij de 'dodendraad' in een historisch perspectief wordt geplaatst. 

Eind november brengt Het Hasselts Toneel - voor de eerste keer in Limburg - negen voorstellingen van 'De hondenwei' (Alice Reijs en Ariane Van Vliet), een donkere komedie over twee vrouwen die elkaar leren kennen op de hondenwei. Wordt de nieuwkomer op de hondenwei geaccepteerd? Houdt zij zich aan de regels? Geldt hier het recht van de sterkste? Een tragikomische voorstelling waarin de dames praten met hun honden, over hun honden, via hun honden.

In februari pakken we uit met 'Loslopende vrouwen', een komedie van Haye van der Heijden over drie generaties vrouwen die totaal op elkaar aangewezen zijn. Het zijn stuk voor stuk vrouwen die zich niet kunnen of willen binden aan een man. Een komedie die ondanks de intrinsieke wrangheid ieder publiek zal aanspreken.

1819 5 Vriendinnen posterEindigen doen we met een vreselijke nachtmerrie, toch voor de mannelijke toeschouwers. 'De schone smeerlap' (Pierre Chesnot) is een ontzettend geestig stuk over een zekere François (een don juan, bedrieger en leugenaar) die zijn verjaardag viert. Zijn vrouw, zijn ex, zijn maîtresse, zijn nieuw liefje, ... ze zijn het allemaal beu hoe hij hen behandelt en op zijn verjaardagsfeestje besluiten ze samen te zweren om hem 'terug te pakken'.

Als uitsmijter, maar buiten de abonnementsformule, pakken we uit met een gastproductie. Toneelgezelschap Paljas brengt op 3 mei 2019, en bij voldoende belangstelling ook op 4 mei 2019, een voorstelling van 'Vriendinnen' (Ed Vanderweyden). Een humoristische, ontroerende en zeer herkenbare voorstelling over een levenslange vriendschap. In de rollen herkennen we Marleen Merckx (Simonneke uit Thuis) en Annemarie Picard.  Reserveren voor deze unieke voorstelling kan al vanaf september.

Veel toneelplezier in ons nieuwe seizoen!